A Winelovers bemutatja: Magyar Borok Bálja 2014

2014. február 22-én immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Borok Bálja, a budapesti báli szezon meghatározó eseménye. Az est előkészítését és lebonyolítását az idei évtől új csapat, a Winelovers vette át, akik további prémium boros rendezvények és projektek lebonyolításával is foglalkoznak, közöttük a közelmúltban lezajlott Olaszrizling Októberrel. A szervezők a Magyar Borok Bálja kapcsán fontosnak tartják a már kialakult tradíciókhoz való hűséget, ugyanakkor hangsúlyt fektetnek az esemény több ponton történő megújítására annak érdekében, hogy mind a bálra ellátogató közönségnek, mint a hazai borszakmának többet nyújthassanak. (x)

 

borbal_i

 

Winelovers

 

A hazai borkedvelő közönség elsőként az Olaszrizling Október kapcsán találkozhatott a Winelovers nevével, amely tulajdonképpen a Borászportál.hu és a Vinoport.hu boros online magazinokat üzemeltető Trinety Media rendezvényszervező csapata. A Winelovers olyan események megvalósítását tűzte ki célul, amelyek egyrészt magas színvonalon szolgálják ki a tudásuk elmélyítése érdekében tematikus kóstolók iránt érdeklődő borkedvelőket, másrészt megfelelő üzleti közeget teremtenek a sommelier-k és a borkereskedők számára. A Winelovers ezen túlmenően a hazai pincészetek piaci pozíciójának javítását is szem előtt tartja, példaként említve a fentebb hivatkozott Olaszrizling Októbert vagy a jövőre debütáló Kékfrankos MOST!-ot, ahol az ország két legnagyobb területen termesztett szőlőfajtája kerül fókuszpontba.

 

Megújul a Magyar Borok Bálja

 

E koncepcióhoz kapcsolódik az a Magyar Borok Báljához kötődő újdonság, amely szerint az ötfogásos menühöz összeállított borsor olyan tételeket, szőlőfajtákat vonultat fel, amelyek mennyiségükben és minőségükben egyaránt meghatározónak számítanak a hazai borkínálatban. Az est folyamán a poharakba kerül majd tradicionális készítésű pezsgő, olaszrizling, furmint, kékfrankos, nemzetközi fajtákon alapuló nagy vörös házasítás, valamint tokaji aszú is. E bortípusok a tervek szerint évről évre visszatérnek majd, ezek mellett azonban minden bálon megjelenik egy vendégbor is. 2014-ben ezt a szerepet az egri csillag, az egri bikavér párjaként létrehozott fehér házasítás tölti majd be. (X)

 

borbal_ii

Welcome drinkek: Gál Tibor – Egri Csillag 2012; Garamvári Szőlőbirtok – Tokaji Fumint Brut Pezsgő

 

Gál Tibor Emlékdíj

 

Az est egyik fő attrakciójának számít a nagyközönség figyelmét is élvező Gál Tibor Emlékdíj, amely immár 2006 óta kerül átadásra. A bál szervezői ifjabb Gál Tiborral és családjával egyeztetve úgy döntöttek, megújítják az elismerés odaítélésének koncepcióját annak érdekében, hogy az még inkább segítse a hazai borászok fejlődését.

 

Szavazz 2014 legtehetségesebb borászára!

A jelöltekre való szavazás lehetősége mindenki előtt nyitva áll 2014. január 1-je és február 15-e között a www.borbal.hu oldalon keresztül. Hogy a zsűri döntése alapján az öt legtöbb szavazatot kapott szakemberből ki kapja meg a tanulmányi ösztöndíjjal és hirdetési csomaggal is járó Gál Tibor Emlékdíjat, az a Magyar Borok Bálján derül ki.

 

Egyre több az általános ismertségnek örvendő magyar pincészet, mellettük azonban sok olyan tehetség dolgozik országszerte, akikre eddig nem figyelt fel a nagyközönség. Ezért a Gál család az Év Bortermelője cím birtokosaként olyan országosan elismert borászokat kér fel arra, hogy ajánljanak a borkedvelők figyelmébe a borrégiójukban dolgozó, de tágabb fogyasztói kör számára egyelőre kevésbé ismert borászokat, akik már maguk is rendelkeznek a borászat Kossuth-díjaként aposztrofált kitüntetéssel.

 

Menü

 

borbal_iii

Zsályás nyúlpástétom gorbusa kaviárral és parajjal – Szent Tamás Pincészet, Mád Furmint 2012

 

borbal_iv

Második fogás: Badacsonyi halderelye – Szeremley Birtok, Badacsonyi Olaszrizling 2012

 

borbal_v

Harmadik fogás: Rózsaszín kacsamell kápiás polentával és illatos gombával – Egri Korona Borház, Selection Egri Kékfrankos 2008

 

borbal_vi

Negyedik fogás: Vaddisznó gerinc filé burgonyás cékla pitével, fahéjas aszalt meggyes jus-val – Malatinszky Szőlőbirtok, Noblesse Cabernet Franc 2008

 

borbal_vii

Ötödik fogás: Mascarpone ropogós morzsával csokoládés pesto-val és fügével – Liszkay Pincészet – Liszkay Cuvée 2008

 

Németh Richárd

(A szerző a Borászportál.hu főszerkesztője)

 

 

 

 

 

 

  • Megosztom