A nézők durván rákaptak a focira

Elképesztően magas közönségarányt értek el a labdarúgó Eb magyar érdekeltségű meccsei, amelyek alatt az éppen tévézők több mint fele választotta az M4 Sportot. A focival leginkább a Barátok közt tudta felvenni a versenyt.

A kereskedelmi televíziók nagy szerencséje az, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság egy számukra kevésbé értékes időszakra, nyárra esik. A magyar részvétel miatt ugyanis az Eb meccsei még a várnál is jobb nézettséggel futnak. Nem hittük volna, hogy az esti műsorsávban még valaha eléri egy műsor a 18-49 éveseknél a 62,3 százalékos közönségarányt. Viszont ez múlt szombaton, a Magyarország-Izland mérkőzésnek összejött.

Ezzel a hét legnézettebb műsora lett a meccs, ami szám szerint a 18-49 éveseknél 728 ezres nézettséget, a teljes lakosságnál pedig 1,8 millió nézőt jelentett. A második legnézettebbnek a keddi magyar-osztrák mérkőzés bizonyult. Ez a 18-49 éveseknél 676 ezres nézőszámot és 55,7 százalékos közönségarányt ért el. A teljes lakosságnál pedig 1,6 millió nézőt és 43 százalékos share-t.

A legnépszerűbb, nem magyar érdekeltségű meccs a múlt csütörtöki Németország-Lengyelország összecsapás lett. Ez a 18-49 éveseknél 457 ezres nézettséggel és 31,7 százalékos közönségaránnyal futott, a teljes lakosságnál pedig 970 ezer nézőt vonzott, 26,8 százalékos közönségarány mellett.

A focimeccsek kapcsán fontos megjegyezni, hogy a televíziós nézettségmérés jelenleg csak az otthoni tévézés mérésére képes. Magyarán az üdülőkben, szállodákban, különféle rendezvényeken történő tévézés mérésre nem. Azaz a valós nézettsége még a fentieknél is magasabb volt az Eb meccseinek.

7,83 millió német nézett minket
Az 50-60 százalékos focis közönségarányokkal egyébként már majdnem ott tartunk, ahol Németország. Múlt héten írtunk arról, hogy az ARD-n és a ZDF-en közvetített meccsek Németországban egészen brutális nézőszámokkal futnak. Értelemszerűen náluk is a német érdekeltségű mérkőzések a legnézettebbek.

Az elmúlt héten a Németország-Lengyelország meccs nézőszáma meghaladta a 27,3 milliót, ami 73,3 százalékos közönségarányra volt elegendő. A német kereskedelmi célcsoportnál, a 14-49 éveseknél a meccs 79,1 százalékos share-rel és 11,92 milliós nézettséggel futott.

A nem német érdekeltségű meccsek közül viszonylag jelentős érdeklődés kísérte a magyar-izlandi összecsapást. Ezt 7,83 millióan kísérték figyelemmel Németországban, ami 39,5 százalékos közönségarányra volt elegendő. A 14-49 éveseket arányaiban jobban érdekelte a meccs, náluk ugyanis 42,8 százalékos share-t ért el.

Az Eb árnyékában
Az elmúlt héten főműsoridőben és a 18-49 évesek körében az RTL Klub 15,3 százalékos, a TV2 pedig 6,9 százalékos közönségarányt ért el. Ez az RTL Klub esetében 2,4 százalékponttal, a TV2-nél 1,9 százalékponttal alacsonyabb, mint az egy héttel korábban elért eredmény.

Különösen a magyar meccseket érezte meg a két nagy kereskedelmi csatorna. Szombat este az RTL Klub közönségaránya 10,5 százalékot, a TV2-é pedig 4,4 százalékot tett ki. Ennél is beszédesebbek a szombaton 18 órakor kezdődő hírműsorok eredményei. A meccsel párhuzamosan az RTL Híradó közönségaránya 5,2 százalékot, a Tényeké 4,9 százalékot, a Duna Tv Híradójáé pedig mindössze 0,4 százalékot tett ki.

Az RTL Klub és a TV2 állandó műsorai terén hasonló trendek figyelhetők meg: mindkét csatorna nézőket vesztett az Európa-bajnokság miatt, de nagyjából hasonló arányban, azaz a kettejük közötti erőviszonyokat érdemben nem érintette az Eb.

Az RTL Híradó heti átlagos közönségaránya 13,5 százalék lett, a Tényeké pedig 10,2 százalék. A Fókusz 14,9 százalékos, az Éjjel-nappal Budapest 19,6 százalékos, a Barátok közt pedig 18,7 százalékos heti átlagos share-t produkált. A TV2-n a Humorkoktél 8,2 százalékos, a Jóban Rosszban 8,1 százalékos heti közönségarány ért el, azaz megugrották a csatornaátlagot.

A tíz legnézettebb műsor a 18-49 éveseknél:
hetitop24het1849

A tíz legnézettebb műsor a teljes lakosságnál:
hetitop24hetiteljes

Heszler Róbert

Adatok forrása: RTL / Nielsen Közönségmérés
Megjegyzés: amennyiben külön nem jelezzük, akkor az adatok a 18-49 évesekre vonatkoznak és magukban foglalják az időeltolásos tévézést. Főműsoridő alatt a 19:00 és a 23:00 közötti időszakot értjük.

  • Megosztom